Lemnul de stejar

materie prima folosita la confectionarea de scari interioare, trepte scari, contratrepte, mana curenta, balustri

ASPECT GENERAL:

Stejarul este un lemn cu fibra densa, granulație grosiera si culoare maro deschis. Ocazional se pot intalni pete de alburn de culoare alba sau crem deschis. In acelasi timp elegant și rustic, stejarul sugerează fermitate și rezistență. Se asorteaza destul de frumos cu alte elemente de stejar dfin locuinta, cum ar fi dulapurile sau podele, dar se preteaza de asemenea la combinatii cu alte esente de lemn: teak, castan sau pin. Lemnul de stejar are un aspect deosebit cand este folosit în decorațiuni interioare cu aspect antichizat sau in decoratiuni de patrimoniu.

PROPRIETATI FIZICE:

Foarte rezistent, dens și greu, lemnul de stejar are o mare rezistență mare la uzură si frecare. În ciuda faptului că este un lemn destul de rigid, acesta are o capacitate de absorbție foarte bună a șocurilor. Conținutul ridicat de tanin face ca fibrele sale să fie rezistente la apă în mod excepțional și oferă o stabilitate dimensională bună. Acesta poate da gust amarui alimentelor cu care le vin în contact extins ( avand continutul de tanin foarte ridicat), ceea ce nu este întotdeauna un efect nedorit (ganditi-va la vinul sau la whisky invechit in butoaie de stejar)..

PROPRIETATI MECANICE:

Lemnul de stejar se prelucreaza destul de bine cu mașinile-unelte și destul de greu cu sculele de mână. El are tendința de a crapa și de a se defibra ( exfolia), astfel încât pre-gaurirea este obligatorie cand se foloseste feronerie. În cazul contactului prelungit cu metalele ( suruburi, saibe, feronerie), lemnul se închide la culoare în punctul de contact. De asemenea, reacționează destul de bine la tratamentul de inalbire cu clor, culoarea devenind in acest caz uniforma. Un alt tratement pre-finisare este baituirea lemnului tratat cu clor care pune in evidenta fibra tangentiala.

TRIVIA:

Excepțional bine conservate după ce au petrecut mai mult de nouă sute de ani îngropate în pamant, corabiile lungi Vikinge excavate. Diferite locații din Norvegia au fost construite în cea mai mare parte sau în întregime din stejar.

specii din crare putem confectiona

scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri


specii din crare putem confectiona

scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri