Lemnul de nuc
materie prima folosita la confectionarea de scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri
ASPECT GENERAL:
Lemn inchis la culoare, brun sau maro inchis, adesea cu pete deschise de alburn. Fibra în mod frecvent ondulata sau chiar creata. Lemnul de nuc neprelucrat are un aspect comun; cu toate acestea, dupa prelucrare si finisare el dezvoltă o patină bogată, lucioasă, aceasta reflectă o eleganța aristocratică. Se pune in valoare bine în spații largi, echilibrate din punct de vedere vizual. Are tendinta de a induce un sentiment de echilibru într-un decor unde predominante sunt culorile deschise. Adesea se foloseste la secțiuni sau incaperi mici, el adaugand caracter.
PROPRIETATI FIZICE:
Lemn greu (1300 pe scara Janka), dur și prezintă o stabilitate dimensională excepțională. Fiind un lemn rigid, tinde să fie fragil in unele circumstante. Foarte durabil, chiar și în cazurile cand alte esente de lemn, ar fi predispuse la putrezire. Datorită conținutului său ridicat de compuși aromatici ( juglona), imparte gustul amarui cu alimentele cu care intra in contact prelungit. Prin urmare, în ciuda rezistenței sale la zgârieturi și tăieturi, nu e o alegere bună pentru tocatoare, suprafete de preparare a alimentelor și a blocurilor de măcelărie.
PROPRIETATI MECANICE:
Se prelucreaza foarte bine atat mecanic cat si manual, iar fibra destul de scurtă permite realizarea unele dintre cele mai spectaculoare profiluri de margine, elemnete sculptate, etc. Se lustruieste si se finiseaza foarte bine. Nu se recomanda baltuirea.
TRIVIA:
nuc european (arbore comestibil, Juglans regia), un arbore singuratic. Spre deosebire de vărul său american (nuc negru, Juglans nigra), care crește în masiv, nacesta nu agreaza alți copaci în vecinătatea sa imediată și de aceea nu se găsește niciodată în pădure. În schimb, crește în pajiști și gradini, unde cel mai apropiat copac este la cel puțin 10 de metri distanță. În consecință, în timp ce nucul american concurează cu alți copaci pentru lumina soarelui și prin urmare, are un trunchi lung și drept, nuc european, lipsit de o astfel de concurență are o tulpina scurtă cu ramuri scurte si groase. Această configurație a creșterii este privită atât ca un avantaj (deoarece generează desene curbate, răsucite, crete ale fibrei care sunt foarte prețuite pentru efectele lor vizuale), cât și un defect (deoarece devine aproape imposibil să se obțină cherestea de nuc cu lungimi mai mari de 3m) .