Lemnul de frasin

materie prima folosita la confectionarea de scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri

ASPECT GENERAL:

Alburnul lemnului in general deschis la culoare cu tonuri de bej. Duramenul e mai inchis la culoare, avand tonuri pronuntate de maro. Lemnul de frasin are o textura frumoasa si regulata foarte asemanatoare cu cea a stejarului. Fibra lemnului aproape întotdeauna dreapta desi in putine cazuri poate aparea si fibra ondulata.

PROPRIETATI FIZICE:

Frasinul se prelucreaza mecanic relativ usor, nu necesita pre-gaurire la montarea feroneriei, se baituieste si se finiseaza foarte bine. Se usuca destul de usor, cu pierderi minime cand vine vorba de crapaturi sau incovoieri, si in general un lemn stabil. De accea e un inlocuitor foarte bun al lemnului de stejar in productia de elemente pentru ferestre si usi exterioare. Frasinul are proprietati foarte bune de rezistenta in raport cu greutatea sa specifica. Are o rezistență excelentă la șocuri și se preteaza la producerea elementelor de mobilier curbat.

PROPRIETATI MECANICE:

Frasinul face parte din genul Fraxinus. Mai multe specii cresc în Europa, dar frasinul alb preferat in construcții și industria de mobila. Industria de prelucrare a lemnului utilizeaza frasinul alb la productia de parchet si pardoseli, mobilier divers și în sport se foloseste la productia de crose de hochei și bate de baseball. Frasinul se prelucreaza relativ usor se baituieste si lacuieste destul de bine. Un lemn accesibil atat din punct de vedere cantitativ cat si sub aspectul pretului, prețul fiind sensibil mai mic decat cel al stejarului. Lemnul alb dur comparat cu greutatea sa specifica, dar nu are o rezistenta deosebita la putregai sau atacuri de insecte..

TRIVIA:

Frasinul a fost folosit in antichitate pentru producerea sagetilor, a cozilor si manerelor de arme si a cozilor pentru unelte. Numele englezesc Ash poate fi derivat din cuvântul anglo-saxon Asec, care este numele unei sulițe ritualice. De asemenea, o tradiție folclorică mentioneaza ca șerpii nu se apropie de acest arbore sau de lemnul de frasin in general. Folclorul irlandez mantioneaza traditia comform careia, în cazul în care umbra unui arbore de frasin cade asupra culturilor, acele culturi vor fi distruse de fenomene naturale extreme.În folclorul britanic, frasinul a fost creditat cu o gamă de proprietăți protectoare și vindecătoare, cel mai frecvent legate de sănătatea copiilor. In trecut, copiii nou-născuți primeau în mod obișnuit o linguriță de seva de frasin.

specii din crare putem confectiona

scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri


specii din crare putem confectiona

scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri