Lemnul de sorb

materie prima folosita la confectionarea de scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri

ASPECT GENERAL:

Lemnul de sorb contine o gama variata de culori: de la alburnul alb galbui la duramenul de culoare maro inchis. Lemnul de sorb matasos si ocazional are fibra creata. Datorită contrastului accentuat dintre duramen și alburn, acesta e un substitut foarte bun al lemnului de hickory. Da lumina si caracter unui interior mediu, sau poate reprezenta piesa de rezistență a unui design indraznet intr-o bucătărie sau baie. Ca si lemnul de hickory adesea folosit sa creeze un efect rustic si contrastant.

PROPRIETATI FIZICE:

Foarte dur (1820 pe scara Janka) lemnu de sorb rezistent (în ciuda faptului că nu este unul greu), folosit la producerea roților înainte de apariția revoluției industriale. Foarte stabil, prezintă o rată de contragere foarte scăzută este rezistent la frecare în timp ce suprafata supusa frictiunii ramane netedă. Adăugand rezistența mare la șocuri și durabilitatea ridicata avem portretul complet al acestui lemn extraordinar.

PROPRIETATI MECANICE:

Lemn care se prelucreaza destul de greu ducand la uzura prematuta a sculelor de prelucrare. La ce altceva v-ați putea aștepta de la unul dintre cele mai dure specii de lemn din emisfera nordică? Lemn catifelat, neted aproape ca si sticla, textura fina, in schimb alburnul predispus la arsuri provocate de uneltele de prelucrare a lemnului. Sorbul are tendința accentuata de crapare, astfel încât pre-găurirea in vederea montarii feroneriei obligatorie.

TRIVIA:

Datorita continutului ridicat al mineralelor, sorbul este un lemn de foc de cea mai proasta calitate care si-a castigat reputatia "lemnului care nu arde". Acest defect, totuși, sa dovedit a fi o calitate căutată, datorită căreia, sorbul a ajuns să fie folosit în trecut pe scară largă pentru a marca granițele din întreaga Europa rurală. Fructele sale roșii strălucitoare, atârnate pe ramuri toată iarnă, il fac vizibil de la mare distanță și în același timp, nici un pelerin, turist sau simplu calator nu va încerca vreodată să taie un sorb pentru a aprinde un foc de tabara.

specii din crare putem confectiona

scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri


specii din crare putem confectiona

scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri