Lemnul de cires
materie prima folosita la confectionarea de scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri
ASPECT GENERAL:
Lemnul de cires are o culoar roșiatica, fibra netedă, matasoasa, adesea cu textura ondulată. Alburnul întotdeauna deschis la culoare și poate include tonuri de gri deschis sau galben. În general, culoarea poate varia substanțial de la piesa la piesa; prin urmare, putem spune cu exactitate că fiecare element de mobier, blat de bucatarie cu adevărat unic. Lemn sensibil la lumină și dezvoltă o patină antique în decurs de 3-4 săptămâni atunci când se expune la lumina soarelui. Patina se formează chiar și fără expunere la soare, datorită oxidării, dar în acest caz durează până la un an. Ciresul una din acele esente de lemn care pot fi elegante, dar și delicate in acelasi timp. Un bun designe poate transforma lemnul de cires într-un element de decor elegant, rustic, antique. Se asorteaza bine cu aproape tote esentele de lemn. Poate face o trecere bună de la mobilierul de paltin până la mahon ori pardoselile din specii similare, închise la culoare. Poate atenua austeritatea mobilierului în stil Shaker, exuberanța unui lemn exotic cum ar fi hickory sau zebra..
PROPRIETATI FIZICE:
Deși in principiu un lemn de esenta tare, lemnul de cires e destul de moale (950 pe scara Janka), de aceea se utilizează în majoritatea cazurilor pentru blaturi de bucatarie, blaturi de masă, insule pentru bucatarii, blaturi pentru mese de cafea și zone similare care sunt destinate servirii mesei, zonelor de preparare proprizise. Ciresul are o bună elasticitate și stabilitate dimensională, dar o rezistență medie la șoc și putregai.
PROPRIETATI MECANICE:
Se preteaza foarte bine la prelucrarile mecanice de orice fel. În această privință, o alegere foarte bună pentru elemente de mobilier cu un profil bogat, complex, sculptat, etc. Nu e predispus la crapare si nu necesita pre-gaurire in cazul in care se asambleaza folosind feronerie. Se lustruiește si se finiseaza foarte bine. Se preteaza la baituire, dar cel mai adesea se prefera in primul rând aspectul natural.
TRIVIA:
Lemnul de fag sau tei, atunci când este aburit timp de până la 48 de ore, devine roșiatic și il face un înlocuitor foarte bun (și mai puțin costisitor) pentru cireș. În afară de costul redus, lemnul de fag sau tei aburit este utilizat frecvent în cazul în care se dorește un efect de cireș, dar este de asemenea necesară duritate și rezistența superioara. Aceste sente nu au fibra ondulată a cireșului și nu vor dezvolta patina si stralucirea caracteristică acestuia.