Lemnul de salcam

materie prima folosita la confectionarea de scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri

ASPECT GENERAL:

Lemnul de salcam are culoare maro gălbuie cu tonuri de măsliniu, asemănătoare lemnului de teak într-o oarecare măsură, cu fibra subțire, lunga si dreapta. Lemnul prezintă un chatoyance pronuntat(arată diferit când lumina cade din diferite unghiuri). Razele medulare apar frecvent de-a lungul fibrei lemnoase. Pe capatul de fibra textura este catifelată amintind de culoarea tutunului invechit. O prezență eleganta, poate încălzi o atmosferă austeră sau poate atenua exuberanța unei incaperi prea luminoase.

PROPRIETATI FIZICE:

Remarcabil de dens (1700 pe scara Janka), stabil (una dintre cele mai scăzute rate de contracție) și rezistent la putrezire (longevitatea articolelor din lemn de salcam este legată de societatea rurală). Fibra sa lungă asigură elasticitate foarte bună și rezistență exceptionala la șocuri. Are o rezistenta buna la frecare și este de asemenea reconoscut pentru stabilitate și rezistenta chiar și în condiții extreme de căldură și umiditate. Pe baza acestor calități, lemnul de salcam este frecvent folosit pentru aplicații diverse, cum ar fi stâlpii, traversele de cale ferată, punțile de nave, podele de trafic intens, banci, scari exterioare, etc. Deși fără gust și fără miros specific, nu reprezinta o alternativa foarte bună pentru suprafete pe care se face tăierea sau prepararea a alimentelor, intrucat datorita densitatii mari toceste lama cuțitelor destul de repede.

PROPRIETATI MECANICE:

Se prelucreaza bine, dar fiind un lemn dens și dur, va uza sculele de prelucrare mai repede decât alte specii de lemn. Se lustruiește foarte bine, suprafata ramanand deosebit de netedă, se baituieste si se finiseaza excelent. Lemnul de salcam contine uleiuri naturale, de aceea finisarea cu ulei necesita mult timp fata de alte specii intrucat fibra absoarbei greu uleiul sau finisajul aplicat.

TRIVIA:

Spre deosebire de marea majoritate a speciilor de lemn, calitatea lemnului de salcam în proporție inversă cu calitatea solului; cu cât solul este mai sărac, cu atât lemnul devine dens șii dur, din cauza creșterii anuale lente.

specii din crare putem confectiona

scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri


specii din crare putem confectiona

scari interioare, trepte, contratrepte, mana curenta, balustri